claesbilder

Bilder om allt och ingenting

338 Vandring (192/365)

11 kommentarer

Vandring
När vi senast var på Lesbos (2013) såg vi inte en enda flykting/migrant. Nu kommer de i en strid ström varje natt med båtar via Turkiet bland annat till de små fiskehamnarna i Molivos och Skala Sikaminea. Enligt inofficiella uppgifter kom ca 2000 personer på detta sätt till Lesbos under fyra dagar i den första veckan av vår vistelse på ön. Och vi såg nya som kom varje dag under hela vår vistelse.

Många kommer från Syrien, men även från andra länder. Allt de har med sig är kläderna de går i och som regel bara en liten ryggsäck med diverse tillhörigheter. De flesta är män/pojkar som ser ut att vara i 15-25-årsåldern. Enstaka är äldre män och kvinnor. En del är familjer, par eller ensamma föräldrar med små barn. En del av barnen kan gå själva. Men andra är bebisar eller bara något/några år gamla och måste bäras, på ryggen, i famnen eller i väskor. När de kommer till ön måste de registrera sig hos myndigheterna i öns huvudstad Mytilini, dit de får vandra till fots. Från Molivos och Skala Sikaminea är det 6-7 mil och det tar dem flera dagar i värmen. 

Den dagen jag tog bilden var det 31 grader i skuggan. Vi tog en tur med scooter till Mantamados och Kalloni. På vägen stannade vi och pratade med ett par grupper, som var på väg mot Mytilini. Den ena kom från Pakistan och den andra från Afghanistan. I den förstnämnda fanns ingen som kunde engelska, men vi kunde ändå hjälpa dem att hitta rätt väg. I den andra fanns några som kunde lite engelska. Vi hjälpte även dem att hitta rätt väg. De berättade bland annat att de varit på väg från Afghanistan i ett par månader.

Det hela är sorgligt att se och man undrar var det ska sluta. Det väcker så många frågor och tankar. Vart är världen på väg? Hur går det för dem när de kommer till ett land där arbetslösheten redan är skyhög? Vad händer i deras hemländer när så många unga människor flyr till andra delar av världen? 

Annonser

11 thoughts on “338 Vandring (192/365)

 1. Ditt foto och text väcker många tankar … en bland många blir: orkar lokalborna engagera sig eller har de tröttnat/ har nog med sitt? Jag vill ju gärna tro att hade det varit här i Sverige hade de som ändå kör längs vägen givit några skjuts en bit, med tanke på värmen. Sker det? Eller är det segregerat även där. Fast många svenskar hade nog fegat ur ang. liftare, så det är nog önsketänkande.

  • Vi hörde att myndigheterna från början ordnade busstransport, men i takt med att det kommit allt fler människor och ekonomin blivit sämre, så har de inte längre råd med det. Men det fanns en och annan, som gav dem skjuts en bit.

 2. Det kunde ha varit vi – du och jag – det ska man alltid tänka och känna. Då blir man ödmjuk för de människor som världen/livet inte är rättvis mot. Ingen vill ha sitt liv på detta sätt – det måste man alltid förstå och inse. Ett ödmjukt betänkvärt inlägg av dig.

 3. Så sorgligt! Stackars människor som behöver vara på flykt. Jag blev glad av dina Lesbos-bilder, men denna gjorde mig beklämd. Mycket bra och viktigt inlägg dock och en bra bild. Man undrar ju verkligen hur det ska gå för alla dessa flyktingar.

 4. Ett viktigt foto som säger mycket om vår samtid och tillsammans med din text väcker många tankar och känslor. Man undrar hur det skall gå för dem längs deras fortsatta vandring och hur vår vandring på tillsammans här på jorden skall sluta. Din bild ser vacker och hoppfull ut, men jag känner mest sorg, över allt de lämnat bakom sig, både gott och ont, och rädsla över vad de kommer att möta.

 5. Visst är det förskräckligt att människor måste fly från sina hemländer. Vi lever i en för många otrygg tid… så svårt att sätta sig in i deras situation och så otäckt med den främlingsfientlighet som råder.
  Ett tänkvärt inlägg… och en fin bild till temat.

 6. … och vad händer med dem när ingen vill ta emot …
  Det kunde ha varit vem som helst av oss som gick där …

 7. Ja, stackars människor som tvingas fly, vi kan nog inte riktigt förstå vilka hemskheter och umbäranden som de varit med om. Vi får hoppas att de får en bättre framtid… Fint foto!

 8. Tankeväckande, även i en liten stad som Piteå har vi många invandrare och vi kan väl inte säga att vi är världsbäst på att ta hand om dem. Hörde om någon familj som bott här i 7 år utan att få uppehållstillstånd. Knepigt! Snyggt fotat dock!

 9. Ja det genererar många funderingar. Man undrar hur det känns att behöva fly allt som är en bekant och kärt för att kastas ut i något helt okänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s